Keskustateko 2020 voittaja on Black Lives Matter -väliaikamuraali

09.09.2020

Ensimmäistä kertaa järjestettävä valtakunnallinen kaupunkikeskustojen Lahden Keskustateko 2020 -kilpailussa annettiin yli 1000 ääntä. Voittaja Black Lives Matter -väliaikamuraali tulevan taidemuseon seinässä sai 31% kaikista annetuista äänistä. Voittaja on ehdolla valtakunnallisessa kilpailussa.

 

Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmä otti tuoreeltaan kantaa aiheeseen 4.6:

“Taiteilijat Maikki Rantala ja Laura Lehtinen tekivät itsenäisen päätöksen maalata sanat Black lives matter Malskin julkisivuun kannanottona viimeaikaiseen rasisminvastaiseen keskusteluun. (…) Väliaikainen Black lives matter -maalaus on osoittanut taiteen voiman. Taide voi olla väline yhteiskunnallisten epäkohtien esiin nostamiseksi (…)”

 

”Black Lives Matter -viestiä ei voida enää ”käsikirjoittaa ulos” Malskin muraalista”

 

Taiteilijat ovat ilahtuneita siitä, kuinka laajasti lahtelaiset ovat ottaneet omakseen kesäkuisen BLM-viestin sisällön: “Kiitämme kaikkia äänestäneitä tunnustuksesta ja lahtelaisia osoittamastanne myötätunnosta ja liittolaisuudesta niitä ihmisiä kohtaan, joita arkinen syrjintä ja rakenteellinen rasismi Lahdessakin koskettaa”.

 

Taiteilijat maalasivat tekstin maailmanlaajuisen Black Out Tuesday:n alla ja se pysyi seinässä 2.6.–9.6.2020. Black Lives Matter on liike yhteiskunnan hyväksymää väkivaltaa ja mustien kokemaa rasismia vastaan.

 

“Osoittamalla tukemme ja tekemällä näkyviä tekoja rasismia vastaan jokapäiväisessä elämässämme, voimme muuttaa yhdessä maailmaa parempaan suuntaan. Se, että meillä taiteilijoilla oli tyhjä seinä, nostin ja maalia eli mahdollisuus käyttää omaa etuoikeuttamme symbolisena eleenä sille, miten yhdessä voimme luoda syrjinnästä vapaata kaupunkitilaa ja yhteiskuntaa, toivottavasti inspiroi suomalaisia tekoihin jatkossakin”, toteavat taiteilijat.

 

Seinästä on nyt julkaistu juliste, jossa esiintyvät paikalliset aktivistit Paloma Sandberg ja Daniel Joseph, jotka kuvauttivat itsensä seinän edessä 3.6. pidetyn historiallisen Helsinki in Solidarity with Black Lives Matter -mielenosoituksen päätteeksi. Julisteen tuotto lahjoitetaan Good Hair Day (GHD) -kollektiiville.

 

Julistetta on saatavilla mm. Lahdessa Galleria Uusi Kipinästä ja Helsingissä Make Your Mark -gallerystä ja Pasilan kaupunkitaidekeskuksesta.

 

Keskustateko -kilpailulla haetaan toteutuneita tekoja, joiden valintaan osallistetaan yleisö

 

Elävät kaupunkikeskustat ry:n vuotuisella kilpailulla haettiin uusia ja innovatiivisia jo toteutuneita keskustatekoja 1.7.2019 – 30.6.2020 väliseltä ajalta, joilla on ollut positiivinen vaikutus keskustan elinvoimaan, vetovoimaan, viihtyisyyteen tai saavutettavuuteen.

 

Lahti Cityn järjestämässä kilpailussa haluttiin osallistaa yleisö, joka sai sekä ehdottaa että äänestää tekoja. Ehdolla oli 10 erilaista keskustatekoa, ja äänestysaikaa oli 15.6.–16.7. 2020. Uusi Keskustateko 2021 kausi alkoi siis 1.7.2020, joista sitten kilpaillaan ensi kesänä.

 

Lisätiedot:

 

Pipsa Wirtanen, toiminnanjohtaja, Lahti City ry, pipsa.wirtanen@lahticity.fi , 040 5321299
Laura Lehtinen,laurahlehtinen@gmail.com , 050 5175884
Maikki Rantala, maikki.rantala@gmail.com, 040 5267671

Sivuston toteuttaaSanavarma