Lahden elinvoima pitää

25.05.2019

Elinvoimaluku on laskenut lähes kaikissa kaupunkikeskustoissa viimeisen vuoden aikana, mutta Lahdessa se on pysynyt melkein ennallaan. Keskimäärin elinvoimaluvun muutosprosentti keskustoissa on – 7,60 % (31 keskustaa 2018 – 2019). Vain neljässä kaupungissa oli elinvoiman nousua. Tyhjien liiketilojen määrä on laskenut Lahden lisäksi vain viidessä kaupunkikeskustassa.

 

Kauppojen vähentyessä tilalle tulee arkisin palvelevia yrityksiä

 

Valtakunnallisen trendin mukaan perinteisten kauppojen määrä on laskenut ja tilalle on tullut arkipäivisin palvelevia liikkeitä. Lahden keskustassakin arkiliikkeiden määrä on noussut, mutta kaupallinen tiiviytemme on silti hyvä. Tiiviydellä tarkoitetaan kuumien yritysten eli kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden määrää suhteutettuna tutkimukseen rajatun keskusta-alueen pinta-alaan. Lahdessa kaupallinen tiiviys on neljänneksi suurin 39 kaupunkikeskustan joukossa. Samoin liiketilojen määrässä olemme neljäntenä (810 kpl). Kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden osuus kaikista kivijalkaliikkeistä on 45,58 %.

 

Lauantailiikkeiden määrän laskuun on vaikuttanut mm. muuttunut kuluttajakäyttäytyminen ja lisääntynyt verkkokauppa.

 

Ravintoloiden määrä on Lahdessa kasvanut

 

Ravintoloiden määrä on monissa kaupungeissa pysynyt entisellä tasolla tai hiukan kasvanut. Lahden keskustaan on tullut 8 kahvilaa ja ravintolaa lisää. Kaupunkikeskustamme profiloituukin monipuolisten ravintolapalveluiden paikkana.

 

Suurin osa (179 kpl) kivijalkaliikkeistä on kauneuteen ja hyvinvointipalveluihin liittyviä, joka on tyypillistä kaupunkikeskustoissa. Kampaamoiden, parturiliikkeiden ja kauneushoitoloiden osuus kaikista kivijalkaliikkeistä on 15.4 % (125 kpl).

 

Lahden kokonaiselinvoimaa selvitettiin ensimmäisen kerran

 

Lahden kaupunki on teettänyt keskustan lisäksi elinvoimalaskentaa Holmassa, Rakokivessä, Launeella, Renkomäessä, Nikkilässä, Kauppakaaressa ja Karismassa. Tarkoitus on pitkällä tähtäimellä tehdä seurantaa eri alueiden kehittymisestä ja vaikutuksesta toisiinsa.

 

Kokonaislaskentaa tehdään kaupungeissa, joissa on useita keskustoja tai muita keskustan ulkopuolisia kaupan keskittymiä. Se mahdollistaa seurannan mm. uuden kauppakeskuksen vaikutuksesta keskustan elinvoimaan. Kokonaislaskenta 2019 on tehty 20 kaupungissa.

 

Mihin tiedot perustuvat?

 

Tässä tiedotteessa esitetyt tiedot perustuvat Elävät kaupunkikeskustat ry:n piirissä tehtyyn 39 kaupunkikeskustan elinvoimaisuuden laskentaan. Kaikkia laskentakaupunkeja koskeva kokooma: Valtakunnallisen elinvoimalaskennan tulokset 2019

 

Elävät kaupunkikeskustat ry ja Salokorpi Oy:n keskusta-asiantuntija Martti Wilhelms tiedottavat valtakunnallisesta laskentadatasta erikseen 24.5.2019 valtakunnallisen kävelykatuviikonlopun avaustilaisuudessa Joensuussa.

 

Lisätiedot:

 

Pipsa Wirtanen, toiminnanjohtaja, Lahti City ry, pipsa.wirtanen@lahticity.fi, 040 5321299
Miikka Venäläinen, elinkeinopäällikkö, Lahden kaupunki, miikka.venalainen@lahti.fi, 0440187378

 

Jyväskylän, Kuopion ja Lahden keskusta lukuina

 

Kaupunkikeskustojen elinvoimaisuus vuonna 2019JyväskyläKuopioLahti
Kauppakatujen katutason tai kauppakeskusten liikehuoneistot yhteensä679651810
Erikoiskaupan käytössä olevat katutason tai kauppakeskusten liikehuoneistot219189252
Kahviloiden ja ravintoloiden käytössä olevat liikehuoneistot11494118
Yhteensä arkisin ja lauantaisin palvelevat liikkeet333283370
Vain arkisin kuluttajia tai liike-elämää palvelevat liikkeet247301339
Sivuston toteuttaaSanavarma