Taiteen merkitys näkyi Keskustateko 2021 ehdotuksissa

05.07.2021

Keskustatekoehdotuksia saatiin määräaikaan mennessä jälleen runsaasti

 

Lahti City ry:n vuotuiseen Keskustateko -kilpailuun, jolla haetaan uusia, innovatiivisia tai älykkäitä keskustatekoja sekä Lahden keskustaan positiivisesti vaikuttavia asioita, saatiin 48 ehdotusta.

 

Kilpailuun sai kuka tahansa ehdottaa itselleen merkityksellisiä, isoja tai pieniä, tekoja, jotka ovat positiivisesti vaikuttaneet keskustan elinvoimaan, vetovoimaan, viihtyisyyteen tai saavutettavuuteen. Ehdotusten tuli olla uusia ja 1.7.2020–30.62021 välisenä aikana toteutuneita sekä sijoittua keskusta-alueelle. Ehdotusten joukosta karsiutui 10 parasta kilpailun kriteerit täyttävää.

 

”Kilpailussa kaikkein tärkeintä on tuoda esiin erilaisia tekoja ja saada meidät muistelemaan ja ajattelemaan, mitä kaikkea on vuoden aikana tapahtunut, ja mitä me olemme saaneet keskustassa kokea koronasta huolimatta. Meidän tulee myös pohtia tekojen vaikutuksia kaupunkikeskustalle, sillä pienetkin teot voivat jättää vahvoja merkityksellisiä jälkiä.”, tähdentää Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen.

 

Taide- ja elämysteot ehdotusten enemmistöä

 

Kirkkopuiston valoteokset joulukuussa on yksi kilpailun ehdokkaista. ”Ne toivat iloa ja väriä talveen ja runsaasti ihmisiä kulkemaan puiston läpi”, perusteli ehdottaja Taidemuseon 70-vuotis syntymäpäivän kunniaksi rakentuneita valoteoksia. Myös Matkakeskuksen ankeiden tunneliseinien muuttuminen taiteelliseksi seinämaalauksesi, Viiskulman Kylän Portti -teos ja Strange Fruit -teokset Siltapuiston katolla ovat ehdottajien mielestä positiivisesti vaikuttaneet keskustan viihtyisyyteen ja vetovoimaan. Lisäksi koko Malskikeskuksen ympäristön valmistuminen Block Party -muraaleineen koetaan merkittävänä ja vetovoimaisena alueena keskustassa.

 

”Lahdessa 4/5 haluaa julkista taidetta arkeensa, joka heijastuu myös keskustateon ehdotuksiin. Taide arjessa virkistää, keskusteluttaa ja jopa vihastuttaa, harvoin kuitenkaan jättää kylmäksi.”, toteaa taide-ehdotuksista ilahtuneena Lahden kaupungin taidekoordinaattori Anu Miettinen.

 

Elinvoimaa vahvistavissa teoissa pitkään tyhjinä olevat tilat on otettu innovatiivisesti käyttöön

 

Kaksi elinvoimaan liittyvää ehdotusta edustavat yrityksiä, jotka ovat hyvin erilaisia, mutta myös yhteisiä elementtejäkin löytyy. Ehdottajien perusteluissa sanottiin Second Hand Lahti Shopin asiakkaina olevan paljon myös ulkopaikkakuntalaisia, joille viehättävän paikan ja vastuullisen yrityksen maine on kantautunut. ”Meistä on jotenkin ihan äärimmäisen ihanaa, että joku on ottanut päivästään aikaa ja käynyt ehdottamassa meitä tähän kilpailuun – ihan parasta!”, kiitollisina hymyillen totesivat uudet yrittäjät Emmi Valli-Forsback ja Taru Grönholm.

 

Seurahuoneen Loft House, joka tarjoaa vierailijoille keskellä kaupunkia ainutlaatuisia majoituselämyksiä sisäpuutarhoineen ja lounge-tiloineen, valmistui keväällä 2021. Sokoksen tyhjillään olleisiin 3. kerroksen tiloihin rakentui jopa 7 metriä korkeita huoneita, joissa mm. kylpyhuonekalusteissa vastuullisuus on ollut tärkeä tekijä.

 

Uusilla liikkumismuodoilla ja yhteisöillä positiivisia vaikutuksia

 

”Vuokrattavat sähköpotkulaudat villitsivät lahtelaiset ja niiden käyttöaste on ollut huikea, joten ei ihme, että monet ehdottivat niitäkin keskustaeoksi. Ensimmäisten kahden kuukauden aikana oli n. 80 000 käyttökertaa, ilmoitti Tier Mobility Finlandin edustaja Lahti Cityn aamukahveilla.”, kertoi Wirtanen. ”Lisäksi vetovoimaa lisäävien potkulautojen lisäksi yhteisöllisyys ja yhteistyön kasvattaminen ovat myös eräänlaisia keskustatekoja. Esim. Keski-Lahden asukasyhdistyksen perustaminen ja Walkers Lahden jalkautuminen voivat olla hyvinkin tärkeitä lahtelaisten hyvinvointiin ja pitovoimaan vaikuttajia tekoja.”,  jatkoi Wirtanen.

 

Äänestää voi elokuun 15. päivään saakka

 

Ehdotuksia keskustateoksi 2021 on valikoitunut 10, joista voi äänestää omasta mielestään parasta ajalla 5.7 -15.8.2021. Äänestää voi vain yhtä, ja vain yhden kerran. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan 3 x 100 €:n lahjakortti käytettäväksi johonkin voittajan valitsemaan Lahti Cityn jäsenyritykseen.

 

Kilpailuehdotuksien lomake löytyy Lahti Cityn facebook – sivuilta ja Lahti Cityn kotisivuilta tapahtumista ”Keskustateko 2021 – ÄÄNESTÄ”.

 

Lahden Keskustateko 2021 ehdotukset ovat:

Vuokrattavat sähköpotkulaudat
Malskin alue
Kirkkopuiston valoteokset
Keski-Lahden asukasyhdistys ry:n perustaminen
Matkakeskuksen seinämaalaukset
Second Hand Lahti Shop
Viiskulman Kylän portti -teos
Walkers Lahti
Seurahuone Loft House
Strange Fruit -teokset

 

Lahden Keskustatekokilpailu on osa kansallista kilpailua

Keskustatekokilpailu -ajatus lähti vireille Elävät Kaupunkikeskustat ry:n keskustojen kehittämisyhdistysten toiminnanjohtajien piiristä. Keskustateoilla halutaan tuoda esiin myös eri kaupunkien omalaatuisuutta. Eri kaupunkikeskustojen teoista valitaan vuosittain kansallinen voittaja.

 

Lahti City ry julkistaa Keskustateko 2021 voittajan Yhen illan juttu -ostostapahtuman yhteydessä 3.9.2021.

 

Lisätiedot:
Pipsa Wirtanen, toiminnanjohtaja, Lahti City ry, pipsa.wirtanen@lahticity.fi, 040 5321299

Sivuston toteuttaaSanavarma