Viihtyisä keskustan kesä starttaa lauantaina 25.5.

16.05.2024

 

Kesäkausi tuo Lahden keskustaan Hämeenkadulle kesäkatukokeilun. Väreillä, viireillä ja istutuksilla parannetaan viihtyisyyttä ja asioinnin houkuttelevuutta alueen kivijalkayritysten toiveita kuunnellen. Kesäkatu aukeaa koko keskustan kesänavauksen yhteydessä lauantaina 25.5. klo 12, jolloin vietetään valtakunnallista kaupunkikeskustojen kesänavaus- ja kävelykatuviikonloppua jo 17. kerran.

 

 

Kesäkauden avauksessa Sambaa, Hämeenkadun yrittäjiä ja festivaalitunnelmaa

 

 

Kesänavaus alkaa klo 12 perinteisellä ja näyttävällä Samba Maracanan tanssikulkueella, jota säestää tänäkin vuonna rumpuryhmä Samba Sinestesia.  Iloinen ja värikäs kulkue lähtee liikkeelle Vesijärvenkadun ja Aleksanterinkadun risteyksestä ja kulkee Rautatienkatua pitkin Hämeenkadun Karen aukiolle.

Kesäkauden avauspäivänä auki olevat Hämeenkadun yritykset toivottavat tervetulleiksi tutustumaan liikkeisiinsä sekä järjestävät omia tempauksiaan klo 12–15 välisenä aikana. Teeletin Popup -teehuoneessa korkataan jääteesesonki. Oskarin Pihassa nautitaan kahvilan antimista Trubaduuri Dimipopin kera klo 14-14.

Karen aukiolla pääsee tutustumaan Mimmit peinttaa -taidekollektiivin katutaiteilija Poppamaijaan. Yli vuosikymmenen ajan Poppamaija on luonut näyttäviä muraaleja Suomen lisäksi myös ympäri Aasiaa, Eurooppaa ja hiljattain myös Latinalaista Amerikkaa. Hänen uniikit hahmonsa ovat tehneet hänestä katutaiteen kysytyn nimen. Kesäkadulla Poppamaija luo Soundfesteille valokuvausseinän, joka kuljetetaan tapahtuman jälkeen festivaalialueelle. Soundfest järjestää myös festivaalin lippukilpailuja ja Popup -lipunmyyntiä.

Möysän Musaklubin ovet ja baari ovat auki lauantaina. Lisäksi kesäkadun avajaiskampanjana XXL Mössö festarilipun ostajalle Möysä paita kaupanpäälle.

Koko ohjelman löydät täältä: https://lahticity.fi/yhdistys/kesakauden-avaus/

 

 

Hämeenkatu suljetaan osittain liikenteeltä tapahtuman ajaksi

 

 

Kesänavauspäivänä 25.5. klo 11.30-15.00 Hämeenkatu, Mariankadun ja Rautatienkadun välinen alue, suljetaan liikenteeltä. Myös pysäköinti rajatulla alueella on kielletty.

 

  • Hämeenkatu on vilkkaasti liikennöity, ahdas katu, jonka molemminpuolinen vinopysäköinti vie paljon tilaa yritysten näkyvyydestä ja kävelyalueen houkuttelevuudesta. Jotta tapahtuma voitaisiin järjestää ja nostaa esiin katualueen yrityksiä ja tuoda sinne uusia toimintoja, oli välttämätöntä jo turvallisuudenkin vuoksi sulkea katualue siltä osin tapahtuman ajaksi, toteaa Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen.

 

 

Viihtyisämpää Hämeenkatua on toivottu jo pitkään

 

 

Kesäkatuprojektin suunnitteluun otettiin alusta alkaen mukaan katualueen kivijalkayrittäjät. Kyselyitä ja tilaisuuksia järjestettiin kevään aikana useita, jonka pohjalta kesäkatukokeilun sisältö rakentui.

  • Hämeenkadulta puuttuu kesäinen katuvihreä ja kävely-ystävällinen katutila, jota yrityksetkin ovat toivoneet, lähdettiin yhdessä kaupungin kanssa ideoimaan, mitä asialle voisi tehdä, selventää Pipsa Wirtanen.

 

Yrittäjät osallistuivat aktiivisesti ideointivaiheeseen kertomalla, millaista kesäkatua he toivovat. Katualueen tukkoisuuteen ja harmauteen haluttiin näyttävyyttä. Toiveissa toistuivat värikkäät elementit, viirit, istutukset ja kaupunkivihreä.

  • Eniten keskustelua käyntiin liikenteestä ja pysäköinnistä. Toivottiin huoltoajon helpottamista ja liikenteen vähentämistä, mutta toisaalta yrityksille oli tärkeää säilyttää pysäköintipaikat. Näiden toiveiden pohjalta kesäkatukokeilu onkin melko kevyt, helposti rakennettava ja ketterä. Sitä voidaan tarvittaessa muokata. – Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelija, Ilona Reiniharju.

 

Rautatienkadun ja Mariankadun väliselle alueelle tulee kesän ajaksi katumaalauksia kertomaan kesäkatukokeilusta. Katumaalaukset ohjaavat askeleet Hämeenkadulle. Kesäkadulle tulee myös kaksi isompaa ja näyttävämpää istutusta ja niiden kaveriksi värikkäät matalammat istutusaltaat, joissa kukkivat kesäkukat. Ilmatilaan tulee värikkäät viirit, joissa on yhtenäinen värimaailma keskustan muiden kesäsomistusten kanssa.

  • Pienetkin kokeilut voivat antaa suuntaa tulevaisuuden keskustan ja katujen kehittämiselle. Kokeilusta toivotaan palautetta lahtelaisilta ja kesäkadun käyttäjiltä. Kokeilun päätyttyä pyydämme myös yrittäjiltä palautetta ja näkemystä siitä, mikä kokeilussa toimi ja mikä ei. Meihin voi olla yhteydessä myös kokeilun aikana ja kertoa ideoista tai mahdollisista ongelmista. Kuuntelemme herkällä korvalla ja teemme tarvittaessa muutoksia, tarkentaa Lahden kaupungin hankepäällikkö, Riitta Niskanen.

 

 

Keskustan viihtyisyyttä lisäävät myös osallistuvan budjetoinnin hankkeet

 

 

Ensimmäinen katukuvassa näkyvä asukasidea on Lanunaukiolle toteutettava sateenkaarivärein maalattu penkki. Meneillään olevalla pride-viikolla toteutettava osallistuvan budjetoinnin kohde tuo esiin Lahden sitoumusta moninaisuuteen ja siihen, että Lahti on kaikkien kaupunki.

Lanunaukiolle toteutuu myös kesän ajaksi miniterveysmetsä osana GoGreenRoutes-projektia, jonka rahoitus tulee kokonaisuudessaan EU Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Hämeenkadun kesäkatu-kokeilu toteuttaa kahta osallistuvan budjetoinnin toimenpidettä: hyppyruudukoiden maalaaminen jalkakäytävälle ja uusien aktivoivien toimintamallien kokeilut. Kesäkadun yhteydessä testataan yrittäjien aktivointimalleja sekä miten yrittäjät kaupungin tukemana voivat olla mukana toteuttamassa viihtyisää ympäristöä, Hämeenkadun tapauksessa kukkaistutuksien hoitamisessa.

Torille rakentuu kesäkuun alussa tuttuun tapaan Lahen lavan esiintymis- ja oleskelualue keinuineen ja kukkaistutuksineen sekä uutena pergolamainen viher- ja istuskelualue ns. viherpysäkki torin keskelle. Osallistuvan budjetoinnin toimenpiteenä on toteutettu mainoskampanja lahtelaisten aktivoimiseksi käyttämään Lahen lavaa.

 

 

Lahden keskustan kesäkauden ja kesäkatukokeilun avaus 2024 lauantaina 25.5. klo 12-15

 

 

Lisätiedot kesänavaus:

Pipsa Wirtanen, toiminnanjohtaja, Lahti City ry, pipsa.wirtanen@lahticity.fi, 0405321299

 

Lisätiedot kesäkatukokeilu:

Riitta Niskanen, hankepäällikkö, Lahden kaupunki, riitta.m.niskanen@lahti.fi, 0505594200

Ilona Reiniharju, vuorovaikutussuunnittelija, Lahden kaupunki, ilona.reiniharju@lahti.fi,

 

 

Tapahtumat somessa

Lahden keskustan kesäkauden avaus 2024

 

Kesäkatukokeilu 2024 – Lahti

Sivuston toteuttaaSanavarma