Keskustateko-voittaja valtasi pelihurmoksella kaupungin sydämen

18.08.2023

Lahti City järjesti Lahden Keskustateko-kilpailun tänä vuonna jo neljättä kertaa. Kilpailulla etsitään Lahden keskustaan positiivisesti vaikuttaneita uusia ja innovatiivisia asioita, jotka ovat toteutuneet menneen vuoden aikana.  Ehdotuksia sai antaa kuka tahansa, ja saapuneista teoista Lahti Cityn raati valitsi finalistit. Neljännessä Keskustateko-kilpailussa selkeästi korostui tänä vuonna yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Lopullisen valinnan tekivät asukkaat.

 

Vuoden 2023 Lahden Keskustateon voitti ylivoimaisella äänimäärällä Pelicansin tapahtuma-areena torilla. Pelicans sai äänistä jopa 58,6 %. Yhteensä ääniä annettiin 1 259 kpl. Toiseksi eniten ääniä sai Trion parkkihallin skeittausmahdollisuus (15,6 %) ja kolmanneksi tuli Lahti Jazz Club -jazzklubit Teerenpelissä (11,2 %).

 

Lahes täydellinen kisakatsomo oli osoitus yhteisöllisyyden voimasta

 

– Tällä tempauksella halusimme osoittaa aitoa arvostusta ja kiinnostusta yhteisöämme kohtaan. Taloudellisen hyödyn sijaan pystyimme luomaan ihmisille ainutlaatuisia kokemuksia ja tuomaan heitä palveluiden äärelle Lahden keskustaan. Haluan kiittää kaikkia tähän projektiin osallistuneita tahoja, osoittaa toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen.

 

Pelicansin varmistuminen finaalipeleihin sai aikaan lippuryntäyksen, jossa moni halukas kiekkofani jäi jäähallipaikkojen ulkopuolelle. Siksi tarvittiin lisäkisakatsomo, joka suunniteltiin ja pystytettiin Lahen torille vain muutamassa päivässä. Koko perheen katsomoa tuki myös Lahden kaupunki.

 

– Lahes täydellinen kisakatsomo tarjosi kaikille halukkaille mahdollisuuden päästä seuraamaan kevään tärkeimpiä otteluita, vaikka Isku Areenasta jakkarat loppuivat kesken. Samalla pystyimme konkreettisesti toteamaan myös sen, kuinka tärkeää Lahteen olisi saada uusi jäähalli, Pöyhönen toteaa.

 

Kauniissa aurinkoisessa säässä alkaneet Pelicansin finaalipelit ja niitä jatkaneet Euroviisut ja Käärijä-huuma sekä jääkiekon MM-kisat houkuttelivat torikatsomoon kuukauden aikana kymmeniä tuhansia kävijöitä. Kisakatsomon ensimmäinen päivä oli kevään yksi vilkkaimpia päiviä Aleksin kulkijamittareiden mukaan.

 

Keskusta kaipaa sosiaalisia tapahtumia

 

Ehdottajien perusteluissa nousi vahvasti esiin keskustan ja torin elävöittämisen lisäksi yhteisöllisyys ja yhteinen ilo, joka koettiin tarpeelliseksi ja ikävien maailman tilanteiden ääreltä poisvieväksi.

 

– Vapaapääsyinen tori/teltta on hieno asia koko kaupungille, jonne pääsi katsomaan jääkiekkoa, euroviisuja, artisteja jne. Kerrankin jotakin actionia torilla ja keskustassa, perusteli eräs ehdottaja.

 

– Keräsi pitkästä aikaa kansaa yhteen ja samalla yhdistyi musiikki ja urheilu, totesi toinen ehdottaja.

 

– Tarjosi kaikille kaupunkilaisille mahdollisuuden osallistua finaalihumuun. Yhdisti lahtelaiset kivan asian ympärille, ajassa, jolloin maailmassa tapahtuu paljon ikävää, iloitsi yksi ehdottaja.

 

Perusteluissa kiitettiin myös sitä, että Pelicans otti kaikki sidosryhmät ja kannattajat huomioon mahdollistamalla finaalipelien seuraamisen. Pelicansin telttaan osallistuneiden kumppaneiden merkitystä pidettiin myös tärkeinä toriareenan järjestämisessä.

 

Keskustateko-kilpailu on hyvän mielen ja positiivisuuden tempaus

 

– Keskustateko-kilpailua lähdettiin ideoimaan neljä vuotta sitten yhdessä muutaman kollegani kanssa. Kilpailu toteutetaan eri kaupungeissa vähän eri tavalla, mutta Lahdessa me haluamme erityisesti herätellä lahtelaisia osallistumaan, pysähtymään ja näkemään, mitä meidän omassa kaupunkikeskustassamme tapahtuu ja minkälaisia merkityksiä niillä on. Siksi asukkaat itse ehdottavat tekoja, perustelevat ehdotuksensa ja valitsevat voittajan, taustoittaa Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen.

 

– Me kaivataan arkeemme elämyksiä, urheilun ja musiikin yhdistäviä iloisia hetkiä, ja yhdessä fiilistelyä ja sitähän jääkiekko on parhaimmillaan. Menestyksekäs Pelicans nostatti Lahdessa pitkästä aikaa mahtavan yhteisen hypetyksen ja turkoosihehkun, jota sitten lisäksi jatkoi vielä Käärijä-huuma, jolta ei myöskään hartioita puuttunut. Voittaja oli tänä vuonna keskustalle ehdottomasti kävijämäärän, houkuttelevuuden ja vetovoimaisuuden kasvattajateko, jossa innovatiivisuutta oli mm. vanhan tutun asian tuominen uuteen ympäristöön, eikä seiniä tarvittu pelihurmoksen kokemiseksi. Lahes täydellinen kisakatsomo oli nimensä mukainen siis nimenomaan mahdollistamisensa ja kansan yhteen kokoamisensa ansiosta. Tällaisia nopeita tilapäisratkaisuja me tarvitsemme selkeästi jatkossakin ja kumppaneita tekemään ja tukemaan niitä. Silloin myös toivotaan yhdessä tekemisen intoa ja joustoa, myös päätöksen teossa, lisää Wirtanen.

 

Voittaja julkistettiin ja palkittiin torilla Lahen Lavalla perjantaina 18.8. klo 16.00, ennen kaupungin nuorisopalveluiden organisoimaa Lahes Elos -tapahtumaa.

 

Uusi kilpailukausi alkoi kesäkuun alussa ja jatkuu ensi vuoden toukokuun loppuun.

 

Vuoden 2023 kilpailun finalistit:
1. Radio Voiman Kesä on Voimaa! -tapahtuma markkinoilla
2. Trion uudistukset
3. Lahden kaupungin syntymäpäiväjuhlat torilla
4. Trion parkkihallin skeittausmahdollisuus
5. Pelicansin tapahtumateltta torilla
6. Lahti Jazz Club -jazzklubit
7. Crazy Townin avautuminen
8. Cityviikko
9. Korkeakouluopiskelijoiden Lahen Wappu 2023

 

 

Lisäinfoa: Pipsa Wirtanen, Lahti City ry, pipsa.wirtanen (a) lahticity.fi, 040 532 1299

Sivuston toteuttaaSanavarma